• Kezdőlap
  • Ajánlott oldalak
  • Impresszum
  • Premier League 19. forduló-Összefoglaló



    A Boxing Day fordulóban számos érdekes meccs játszódott le. A forduló a metróvezetők sztrájkja miatt csak 9 meccses volt, mivel az Arsenal-West Ham meccset emiatt halasztották el.

    Everton-Wigan Athletic 


    A meccs az első félidőben nem pont úgy alakult, ahogyan azt várni lehetett, lévén, hogy az Everton nem tudta még megtörni a Wigan gárdáját.
    Roberto Martinez legénysége tartotta többet a labdát, viszont elég beszédes a 9-1es szögletarány a hazaiak javára, de a több kapura tartó lövés is azt mutatja, hogy David Moyes emberei voltak azok, akik számára fontosabb a 3 pont megszerzése.
    A második félidőre így gól nélküli állással fordultak a csapatok.
    Tudta azt az Everton, hogy a sok döntetlen még egy esetleges BL helyébe kerülhet, evvel a mentalitással vonult ki a második félidőre.
    A liverpooliak pedig végre gólt is tudtak összehozni. Az 52. percben Leon Osman talált a kapuba, Anichebe passzából. Nem állt le ezután sem a Toffees, amely a 77.percben megszerezte a második gólját is. Ezúttal Jagielka talált be, az egykori vörös ördög, Phil Neville előkészítése után.
    A Wigant talán felébresztette a második gól, mivel nem sokkal ezután be is találtak, a 82. percben Koné lévén, nyitottá téve így a meccs fennmaradó részét.
    Ez viszont nem jelentette azt, hogy a hazaiak ne nyerték volna meg a meccset, értékes 3 ponthoz jutva.

    Fulham-Southampton

    A rosszabb formában levő csapatok meccsén a Fulham nyitotta meg a gólcsapot. A londoniak nincsenek valami nagy formában, viszont Martin Jol legénysége most meg tudta szerezni a vezetést már a 9. percben, a Manchester Unitedtól igazolt Dimitar Berbatov góljával.
    A Fulham nem adta azért annyira fel a területet, amit mutat a szünetbeli 71-29es labdatartási arány is, bár ez lövésekben nem túlzottan mutatkozott meg, bár várhatóan a hazaiak egy dög unalmas meccs végén sem panaszkodnának akkor, ha csapatuk nyerne.
    Ebbe viszont a Southampton nem túlzottan nyugodott bele, lévén, hogy a 2. félidőben ki tudott egyenlíteni. Büntetőrúgáshoz jutott a Southampton, amit Lambert értékesíteni is tudott.
    A két csapat végül osztozkodott a pontokon, ami úgy alapvetően egyiküknek sem jó, mivel így nem távolodtak el jelentősebben a kieső zónától, egyetlen szerencséjük az, hogy sem a Wigan, sem a Reading, sem a Q.P.R. nem tudta behúzni a meccsét.

    Manchester United-Newcastle United

    Az Old Trafford közönsége sima győzelemre számíthatott, viszont a meccs evvel ellentétben nem lett ennyire sima.
    11. alkalommal került hátrányba a Manchester United. Az 5. percben megindult a Newcastle, Demba Ba lőtt kapura, hogy egy kipattanó lövésből szerezze meg a vezetést a fekete-fehér csapat. De Gea az első lövést még védte, de aztán a kipattanót Perch bevágta, amihez Rio Ferdinand is aszissztált. Perch valószínű, hogy Anglia leghíresebb stadionjában szerezte meg első gólját.
    Ezután a MU próbálta megragadni a kezdeményezést, viszont gólt nem tudott szerezni, egészen addig míg Evans nem talált be a 25. percben. Van Persie lőtt szabadrúgást, amely végül Evanshez került, és az északír védő a nagy kavarodásban megszerezte csapata egyenlítő gólját. A szarkák viszont elég gyorsan betaláltak ezután, az előbb a MU számára gólt szerző Evans most a saját kapujába talált be. Érdekes volt amúgy a helyzet, mivel a partjelző elsőre érvénytelenítette a gólt, lévén, hogy Simpson beadása után Papis Cissé lesen volt. Ezzel viszont csak az volt a probléma, hogy a labdát nem ő jutatta a kapuba, hanem a MU védője. A bíró viszont megváltoztatta a döntését, mivel nem a zöldben levő játékos rúgta a gólt, hanem a védő, és a csatár legfeljebb csak zavarhatta a MU kapusát, de a labda végül nem róla ment be.
    A szarkák ezután megindultak, Simpson eléggé elemében volt, de lövése nem talált célt. Látszott a feszültség is a MU játékosain, lévén, hogy rövid időn belül Evans, valamint Hernandez is besárgult, az első kezezés, a második pedig a 16oshoz közeli szabálytalanság miatt.
    Bár a gól után a vendégek is próbálkoztak, de a MU visszavette a kezdeményezést, szakadó esőben. A félidő végén még Marveaux tekerte kapufára a labdát. Az első félidő végéig a helyzet nem változott, így Sir Alex Ferguson meglehetősen morcosan vonulhatott kapucnival a fején szünetre.
    A második félidőben is élénkebbnek tűnt a hazai csapat, amely negyed óra után ki is tudott egyenlíteni. Az első félidőben is elég jól próbákozó, de végül 11est nem kiharcoló Evra kapta meg a labdát, a 16oshoz közel. A beadásra először Perch ért oda, viszont ő meg pont rossz helyre fejelt, ami kevésbé érdekelte Evrat, aki köszönte szépen a helyzetet, megeresztett egy lövést, ami ellen Krul már hatástalan volt. Eddig sem volt egy rossz meccs, amit a 4 gól is mutat.
    Ezután megélénkült a Manchester United, a Newcastle játékosainak erejéből leginkább csak szabálytalanságokra futotta. Evans ellen szabálytalankodott Cissé, ami után a védő nekirepült a reklámtáblának.
    A Newcastle viszont szinte a semmiből szerzett még egy gólt. A frissen behozott Obertan volt az, aki beadta a labdát, amire Cissé csapott le, hogy aztán kapáslövéséből gól szülessen.
    Jött Cleverley Giggs helyére, a helyzet később pedig csak még érdekesebb lett. Robin van Persie kapta meg a labdát a 16oson belül, elsőre viszont még védett honfitársa, a kipattanó lövésből viszont RvP megszerezte szezobeli 13. gólját a Manchester United színeiben.
    A MU előtt később is volt nagy helyzet, Hernandez már a kapus mellett is elvitte a labdát, viszont kicsit túlbonyolította a helyzetet, így végül nem lett meg helyzetéből a negyedik manchesteri gól.
    Kapufákban is külön meccs folyt, melyből a MU sem akart vesztésre állni. Egy kapufát viszont a Newcastle is összehozott Sammy Ameobi révén, de itt szerencséje is volt a MU portásának, mivel a visszapattanó labda pont a kezébe jött.
    Nagyon nyomott a Manchester United, viszont eredményt nem nagyon tudott elérni, mivel vagy a hazai játékosok voltak pontatlanok, vagy Krul védett. A Newcastle egy-egy helyzet erejéig tudott csak levegőhöz jutni, de itt azért annyira nem voltak veszélyesek.
    Jó manchesteri szokás szerint be is találtak a végén a hazaiak. A tavaly is betalált az Old Traffordon a Newcastle ellen, ez most is sikerült neki. Carrick kapja a labdát, amelyet kér Van Persie is, de végül Chicharito Hernandezhez került a labda, aki elcsúszva tudott gólt szerezni a 91. percben. Tudta Ferguson is azt, hogy meg kell tartani az eredményt, ezért is hozta be a gólszerző helyére Fletchert.
    A forduló legjobb meccse volt ez, melyet az a Manchester United nyert meg, amely minden helyzetből fel tudott állni, és akkor szerezte meg a vezetést, amikor a szarkahad már nem tudott válaszolni.
    Lévén, hogy a városi rivális nem tudott pontot szerezni a Sunderland otthonában, a MU előnye 7 pontra dagadt.

    Norwich City-Chelsea

    A kékek folytatni akarták sorozatukat, amire minden esélyük megvolt a kanárik ellen.
    A Chelsea próbálkozott, és ők is voltak az élénkebbek az első félidőben. A kapura tartó lövésekben is többet mutattak, viszont gólt nem sikerült szerezniük egészen a 38.percig. Ekkor a 16oshoz közel variált Oscar, a brazil pedig Matanak passzolt, aki nagyjából 18 méterről szép lövéssel szerezte meg a vezetést a most fehérben játszó csapat számára. A kis spanyol lövése szép is volt, és hasznos is. Csapata ezután is nyomás alatt tartotta a sárgák kapuját, melyet kicsivel később egy szöglet enyhített csak, viszont Johnson nem nagyon tudott mit kezdeni az előtte adódó lehetőséggel.
    Az első félidő további részében is a Chelsea volt az aktívabb, ezt csak Snodgrass elakadó lövése törte meg, viszont a glasgowi születésű játékos lövése végül nem ért el a kapuig sem.
    Szünetig nem változott a helyzet, így a Chelsea előnnyel vonulhatott szünetre.
    A Chelsea a 2. játékrészben is próbálkozott azért rendesen, de gólt szereznie már nem sikerült a kék csapatnak. A vendégek számára ez a forduló jól alakult, mivel 4 pontra csökkent a hátrányuk a Cityvel szemben, ami nagyon kevés, főleg, ha azt is tudjuk, hogy a Chelseanek még van egy elhalasztott mérkőzése.

    Reading-Swansea City

    A hazaiak számára elég fontos lenne már egy pontszerzés, mivel 9 pontjukkal kezdenek egyre inkább lemaradni a bennmaradó helyektől. A City ellen sem voltak messze, talán a Swansea ellen több esélyük lesz.
    Az első félidő után még minden megtörténhet, mivel elég kiegyenlítettnek tűnik a meccs, bár elég sótlannak is, elég ha csak azt nézzük, hogy kapura tartó lövés nem is volt az első félidőben.
    Aki nem nézte esetleg meg a mérkőzés 2. félidejét, az sem maradt le sok mindenről, mert gól akkor sem esett, bár a Reading legalább érvénytelenített találatig jutott.
    A Reading számára elég hosszú időszak után sikerült újra pontot szerezni, igaz, csak 1et, viszont ez is örömmel töltheti el legalább a Madejski Stadiumba kilátogatókat. A Swansea, bár képes bravúrra, úgy látszik, hogy nem túlzottan stabil. Ha a kiscsapatokat nem tudják legyőzni, akkor kevés esélyük van csak arra, hogy esetlegesen európai kupahelyért harcolhassanak a bajnokságban.

    Sunderland-Manchester City

    A meccs elsőre igazolta az elvárt képet, márpedig azt, hogy a kékek támadnak, a Sunderland pedig megpróbálja valahogy kihúzni.
    A City a szokásos 4-2-3-1el kezdett, és a kezdeményezést is magához ragadta. Úgy látszik, hogy a Reading elleni meccs nem túlzottan tetszhetett a vezetőknek, mivel a City már az elejétől fokozatba kapcsolt. A 17.percben 23-77es volt a labdatartási arány, a rálövési kísérletek száma pedig 1-6, ami elég mutatós, viszont eredményt még nem mutatott.
    A kékek lendülete ki is tartott, amit egy elég formás támadás is mutatott. Agüero indult meg a bal oldalon, beadott, viszont Silva nem tudott betalálni, kísérletébe Mignolet még bele tudott piszkálni. Erre jött is a válasz a másik oldalon, Fletcher lövése Hartot tornáztatta meg, de az azt követő szögletből sem lett hasznosabb a Sunderland számára.
    Bár próbálkozott a City, de az első félidőben konkrétan semmire nem jutott, mivel a két csapat 0-0val fordult a második játékrészre.
    A második félidőben viszont kicsit felpörgött a meccs. Az 54. percben a hazaiak jutottak elég érdekes helyzethez. Hozzájuk került a labda, de közben Zabaleta feküdt a földön, bár a védő meglehetősen könnyen esett el. Ez nem zavarta viszont túlzottan volt csapattársát, Adam Johnsont, akit David Silva próbált meg valahogy hatástalanítani…kevés sikerrel. Johnson megeresztett egy lövést, amely kellően jó volt, ahhoz, hogy a liga egyik legjobb kapusát, Joe Hartot is becsapja, akinek a hasa alatt ment be a labda a kapuba, a labdát pedig mintha ragasztották volna, annyira közel ment a kapufa mellett be a kapuba.
    Ezután Nastasic kap sárga lapot, egy olyan helyzetben, melyben a lap színe akár sötétebb is lehetett volna.
    A második félidőben is aktívabb volt a vendégcsapat, de gólt nem tudott elérni Mancini legénysége. A Sunderland előtt is akadt helyzet, viszont a hazaiak sem bántak túlzottan jól a helyzeteikkel.
    A forduló egyik legnagyobb meglepetése volt ez a meccs, mivel kevesen számítottak a City vereségére. A Reading ellen is csak nehezen jött össze a gól, viszont most ez a végén sem sikerült.
    A hazai csapat így utolsó 2 meccsén szerzett 6 pontot, amivel feljebb tudott lépni, és a fordulót a 13. helyen tudja zárni. Hogy ez később szerencsés, vagy balszerencsés lesz számukra, azt senki nem tudja még.

    Queens Park Rangers-West Bromwich Albion

    A meccset 15 perccel később kezdték csak.
    A hazaiak számára szinte minden pont életmentő lehet majd a szezon végén, viszont a sok sérült is elég kellemetlen helyzet elé állíthatta Redknappet.
    Annyira egyik csapat sem nyomta meg az első félidőt, bár a W.B.A.-n látszott, hogy jobban akar. Ez a 30.pecben érett góllá a Gera Zoltánt is a kezdő 11ben tudó Albionnál, amikor is Brunt talált a kapuba, Fortuné passzából.
    A második félidőben még kilátástalanabb lett a királynő parkőrjeinek helyzete, amikor még egy gólt tudott szerezni a vendégcsapat, ezúttal Robert Green öngólja révén nőtt az előny. Ez is mutatja, milyen fontos lenne az, hogy visszatérjen Julio Cesar, bár ezt a következő fordulóra valószínűsítik csak.
    A Q.P.R. nem adta azért fel az esélyt arra, hogy Londonban tartson legalább egy pontot. A Laziotól a tavaly hozott Djibril Cissé talált a kapuba a 68. percben M’Bia passzából.
    A meccs további részében viszont egyik csapat sem tudta növelni góljai számát, így a W.B.A. úgy látszik, hogy végre kezd kilábalni a rossz sorozatából.

    Aston Villa-Tottenham Hotspur

    A Villa Parkban rendezett meccsen talán a vendégek szurkolói lehettek nyugodtabbak, mivel tőlük csak Kaboul hiányzott, míg a hazaiaknál szép hosszú a hiányzók listája.
    Az első félidőben meg is mutatkozott ez, mivel a labdatartás valamint a több rúgott szöglet is a Spurs fölényét mutatja. A 0-14es arány azért elég beszédes. A Villa próbálkozik legalább tartani az egy pontot, viszont kérdés, hogy ez mennyire sikerülhet nekik.
    A vendégek nem sikerült gólt szerezzenek az első félidőben, viszont egyértelműen fölényben játszanak, amely góllá érhet a 2. játékrészben. Az Everton valamint a West Brom is sikerült nyerjen, így a sarkantyúsok lépéshátrányba kerülhetnek, ha nem sikerül nyerjenek Birminghamben.
    A második félidő elején egy kicsivel jobbnak tűnt a hazai csapat, viszont pont ez volt az az időszak, amikor a Tottenham megszerezte a vezetést. Több passz után került a labda Defoehoz, aki az 58. percben rúgta el a labdát Guzan mellett. 0-1 volt tehát a Spursnek
    A Villa viszont egyből próbált válaszolni, de Benteke kicsivel lemaradt a labdáról, így fejjel a földre esett, labda viszont nem ment a kapuba.
    Egy beadással próbálkozott a Villa, amely szinte muszáj volt támadjon. A 16osból a védő hosszan rúgta ki a labdát, amely Bentekehez került, amelyet viszont rosszul passzolt előre, az ellenfélhez. Az első passzból kapta a labdát Gareth Bale, a walesi pedig könyörtelenül bevágta a labdát a kapuba, így eléggé úgy látszott, hogy a Tottenham egy 3 perces perióduson belül lőtt 2 gólt, amivel valószínűleg a meccset el is döntötte. Ezt viszont nem így gondolták a vendégek, mivel ami már eddig is biztosnak tűnt. Parker-Walker-Lennon hármas passz után kapta meg a labdát Gareth Bale, aki totálisan elsüllyesztette a hazaiak összes reményét, amit éreztek a hazai szurkolók is, akik már tömegében hagyták el a stadiont.
    Ha ez nem lett volna elég a totális csődhöz, akkor a 83. percben Bale tett arról, hogy az Aston Villa szurkolói még véletlenül se gondoljanak jóra ma. Bale karrierje első mesterhármasát lőtte karrierje során, amellyel az 5. olyan walesi játékos lett, aki mesterhármast tudott szerezni a Premier Leagueben. A gól után le is cserélték, a vendégszurkolók pedig a nevét skandálták.
    A vége 0-4 lett, amivel a Tottenham beelőzte az Evertont. Az Aston Villanál nem túl rózsásak a jövőbeli remények, mivel 2 meccsen 12 gólt kaptak be, úgy, hogy egyet sem rúgtak. Bár Guzan ma sem volt nagyon ludas, de a kapus nem lőhet gólokat. Az 1-16os kaput eltaláló lövések aránya is mutatja, hogy azért elég becsülettel védett, de csodára azért ő sem képes. Jelen kép szerint a Villa nem túl szépen fogja zárni az évet.

    Stoke City-Liverpool

    Ez lett volna a forduló egyik legbiztosabb tippje, viszont szerencsére érdekes meccs lett.
    Gerrard 11esből talált be már elég korán, miután Suarezt rángatták meg a 16oson belül, viszont már a 12.percben vezetett a hazai csapat. Előbb az 5.percben szerzett gólt Walters Shawcross hosszú passzából, majd a 12.ben Jones is betalált, fejjel, egy szöglet után.
    Az első félidőben voltak olyan időszakok is, amikor a Stoke valósággal letámadta a Poolt, ami azért elég ritka a piros-fehérektől. Beszorították a vendégeket, bár az akkor lövésük nem ment be a kapuba.
    Ezen kívül a vörösök is próbálkoztak, Suarezzel az élen, például a 36. percben, de Begovic a helyén volt, és hárítani tudott. Bár a Liverpool birtokolta többet a labdát, mégis inkább a hazai csapat akarata érvényesült az első félidő folyamán.
    A félidő végén a Stokenak volt egy nagy helyzete, viszont Etherington túl későn lőtte csak el a labdát, amit így már Reina meg tudott fogni.
    A Liverpool kellett volna jobban megnyomja a 2. félidőt, ennek ellenére a Stoke volt az, aki növelte a góljai számát. A 49.percben egy hosszú Wilkinson bedobás után került Joneshoz a labda, aki fejjel adta a labdát Waltersnek, aki be is rúgta a harmadikat. Ezután már kezdett eldőlni a meccs.
    Érdekes jelenet volt a 61.percben mikor Suarez nyújtott lábbal ment a labdára, de ütközött Begoviccal. Az uru picit fájlalta a lábát utána, de szerencséjére megúszta a faultot mindössze egy sárgával.
    Bár helyzetek ezután is voltak mindkét oldalon, gól végül nem született. A Stoke ebben a szezonban először lőtt 3 gólt, aminek az elég rapszodikus Liverpool látta kárát.




    Témakör:
    Premier Liga (élvonal)

    Mit szólsz hozzá?

    Név: (kötelező)

    E-mail: (kötelező)

    Hozzászólások



    További cikkek: