• Kezdőlap
  • Ajánlott oldalak
  • Impresszum
  • Premier League-38.forduló-Összefoglaló!



    A záróforduló előtt már csak 2 kérdés maradt megválaszolatlan: ki végez a 3.helyen, és ki szerzi meg az utolsó, BL rájátszást érő helyezést, mivel a Wigan elmúlt fordulóbeli vereségével már kieső volt.
    A mérkőzések mind egy időpontban kezdődtek, így a fordulón belül bőven volt hova kapkodni a fejünket.

    Chelsea-Everton
    A Chelsea tudta azt, hogyha az Arsenal nyer, ő pedig kikap, akkor csak a 4.helyen végez. Esély volt még a meccs előtt arra is, hogy a 3., BL csoportkört érő helyről rájátszás döntsön, viszont erre végül nem volt szükség.
    A Chelsea szombatig egyszerre vallhatja magát a Bajnokok Ligája és az Európa Liga címvédőjének  is. A szerdai győzelem után azért illett a Chelseanek legalább a dobogót megfognia. Tudta ezt Mata is, aki már a 7.percben vezetést szerzett a kékeknek. 7 perccel később Naismith egyenlített az Evertontól, akinek ez a meccs már teljesen tét nélküli volt.
    Meglehetősen kiegyenlített meccset láthattunk, amit mutat a 8-7es kapura lövési arány is, valamint a kaput el nem találó lövések 15-13as aránya is.
    A Chelsea akkor lett volna bajban az X-el, ha az Arsenal 2-0ra tud nyerni, mivel akkor a jobb gólarány miatt az ágyúsok jutnak direkt BL csoportkörbe.
    Tett ez ellen viszont Torres, aki a 76.percben talált be, így téve biztossá azt, hogy 75 ponttal a Chelsea végez a 3.helyen. Nagyon sokan szidták idén is a spanyolt, aki nem termeli valami nagy tempóval a gólokat, viszont betalál a fontos pillanatokban, mint most, vagy a Benfica elleni Európa Liga döntőben.
    Érdekes szezon vár majd a Chelseare is, mivel Rafa Benitez elhagyja a csapatot. A helyére várhatóan Jose Mourinho érkezik, aki karrierjének legrosszabb szezonjaként emlegeti ezt az évet. Valószínű, hogy a keret is fog változni. Sokan Falcaot emlegetik, mint lehetséges érkezőt. Talán annyi előnye lehet a Chelseanek a többi csapattal szemben, hogy Courtoist is bevonhatják az üzletbe, aki alapember lett az Atleticonál, kiszorítva így a kezdőből Sergio Asenjot.
    Az Evertonnál David Moyes távozik, és a helyére még nem lehet tudni azt, hogy ki fog érkezni. Páran a Wiganes Roberto Martinezt emlegették, viszont biztosra még nem lehet semmit sem mondani. Moyes lehet, hogy pár játékost is visz majd magával a MU-hoz, így változik az Everton is a 2013-2014es szezonra.

    Liverpool-Queens Park Rangers
    Két meglehetősen csalódott csapat találkozott egymással az Anfield Roadon, mivel a Pool jövőre nem indul európai kupában, míg a QPR-nak csak a Championship küzdelmei maradnak. A Poolnál ez elég hideg-zuhanyként hat majd, mivel a csapatnak pénzügyileg nagy szüksége lett volna az európai kupaszereplésből származó pénzre. Ez nem lesz meg, így viszont sokak szerint Luis Suarezt kell majd eladja a csapat.
    Egyértelmű fölényben játszott a hazai csapat, ezt mutatja a 14-0ás szöglet, vagy a 20-3as kapura lövési arány is.
    Jó kapusa volt a QPR-nak Robert Green személyében, mivel ezen lövésekből mindössze 1 akadt be:a télen igazolt Philippe Coutinho talált be a 23.percben. Az Intertől hozott fiatal gólja elég is volt a Poolnak a 3 ponthoz. Érdekes azt megnézni azt, hogy a passzt is egy meglehetősen fiatal játékos, a 17 éves Jordam Ibe adta, akinek ez volt az első Premier League meccse. Ettől jobb bemutatkozást azért nem sokan kívánhatnak.
    A Liverpoolnál várhatóan a következő szezonban is marad Brendan Rodgers. A szezon első fele volt kevésbé sikeres a csapat számára, és ha ezt ki tudják küszöbölni, akkor európai kupahelyért harcolhat majd a csapat.
    A QPR kiesett, és ez a csapat keretét is jelentősen érinteni fogja, mivel már többen is jelezték azt, hogy nem követik a csapatot alsóbb osztályokba. Ezek közül az egyik Julio Cesar, akit már az Arsenallal is kapcsolatba hoztak. Ezt elutasította, viszont azt nem, hogy távozni fog. Aki viszont marad az Harry Redknapp, akivel újrakezdhetik a csapat építését, amire most azért bőven lesz is ideje. Beismerte viszont a Pool elleni vereség után azt, hogy egyáltalán nem lesz könnyű dolga a csapatnak, ha vissza akar jutni egyből az élvonalba, ehhez pedig meg kell majd erősíteni a keretet. Nem hiába nevezik sokan a Championshipet a világ egyik legerősebb bajnokságának.

    Manchester City-Norwich City
    A két City meccsén az előzetes latolgatások szerint a gazdagabbik volt az esélyes.
    A városlakók a szezont Roberto Manicni nélkül fejezik be, a 2.helyen. Ez már a meccs előtt is biztos volt.
    A kanárik már a meccs előtt is tudták azt, hogy nem fognak kiesni, így felszabadult meccsre számíthattunk. Az is lett.
    A Norwich a 26.percben szerezte meg a vezetést Pilkington révén. Ez viszont csak 4 percig tartott, mivel az Evertontól hozott Rodwell talált be először a bajnokságban a City mezében.
    Szünetben is ez volt az eredmény. Látszott az, hogy a Norwich valahogy jobban akarja a győzelmet, lévén, hogy egy nagy csapat skalpja mindig jól jön, még akkor is, ha ez éppen rossz időszakon megy keresztül.
    A vendégek az 54.percben újra betaláltak: Holt talált be, Snodgrass segítségével. 5 percre rá viszont megint kiegyenlített a hazai csapat, ahol ezúttal is Rodwell volt a befejező. Elég szép teljesítmény ez a 2 gól egy védekező középpályástól.
    6 perccel később viszont megint kopogtatott a Norwich: ezúttal Pilkington volt az előkészítő, és Howson volt a gólszerző.
    A City erre már nem tudott válaszolni, hiába volt ekkor a pályán Dzeko, Agüero és David Silva is. Igaz, hogy a nagy formában játszó Rodwell már nem.
    A Norwichnál is várhatóak változások, viszont a kanárik nem annyira meghatározóak a PL szempontjából, mint a Manchester City.
    Az edzői padon várhatóan nem Kidd marad, viszont biztosat még itt sem lehet elmondani. A legesélyesebb jelölt a Malagat irányító Manuel Pellegrini, akinek itt várhatóan nem lesznek pénzügyi problémái, és nagyjából azt hozzák neki a csapathoz, akit csak akar. Iscoról mondták még azt, hogy érkezni fog a chileivel, mivel a City hajlandó lenne kifizetni a fiatal, eredetileg Valencia nevelt, spanyol kivásárlási árát. Ő egyértelmű erősítés lenne az idén leginkább szenvedő támadósornak. A tavaly 93 gólt szerző City idén 66nál állt meg, amivel ilyen szempontból csak a 6.helyet foglalhatná el, bár a védelem a legerősebb volt az egész bajnokságban, mivel csak 34 gólt kaptak. Ez 9el kevesebb, mint amit a MU kapott, viszont még a 2. Arsenaltól is 3al jobb.
    A City újra a bajnoki címért akar harcolni, ebben pedig várhatóan ugyanazok lesznek az ellenfelei, mint eddig.

    Newcastle United-Arsenal
    A szarkák bennmaradása már megvolt, így nyugodtan készülhettek a záró meccsre. Az Arsenalnak is egyszerű volt a helyzete, mivel a 4.helyhez csak az kellett neki, hogy ugyanannyi pontot szerezzen, mint a Tottenham.
    Az első félidőben inkább a szarkák álltak közel a gólhoz, bár betalálni nekik sem sikerült. Amúgy is inkább a hazaiak akarata érvényesült, ezt mutatja az 58-42 gólarány is.
    Arsene Wenger viszont tudta azt, hogy a Spurs ha 1 gólt szerez, akkor az Arsenal már csak csütörtökre marad.
    Tudatta ezt fiaival is, akik a 2.félidőbe aktívabbak voltak, és Koscielny révén, az 52.percben megszerezték a vezetést is.
    Ez a gól nagyon sokat ért a csapatnak, mivel ezáltal jövőre a csapat megint a Bajnokok Ligájában szerepelhet, igaz, hogy vár még rá egy selejtezőkör is.
    Wenger meg kell, hogy erősítse a csapatot, mivel az idei szezon megmutatkozott az, hogy a csapat nem éppen a legacélosabb már.
    A Newcastle számára egyértelmű csalódás volt az idei szezon a tavalyi 5.hely után. Akkor a csapat erő felett teljesített, idén viszont a bennmaradás is nehezen lett meg nekik.Köszönhető ez  a sok sérülésnek is többek között.

    Southampton-Stoke City
    A két csapat meccse már nem sok mindenről döntött, lévén, hogy mindkettő bennmaradt már. Egy esetleges Stoke győzelem és West Ham vereséggel párosítva a 10.helyet jelenthette volna a csapatnak. Ez viszont nem jött össze Tony Pullis csapatának.
    Annyira nagy meccs nem volt ez, mutatja ezt az is, hogy az első félidőben nem született találat. A 47.percben aztán Crouch törte meg a gólcsendet, viszont ez csak 10 percig tartott, mivel Lambert az 57.ben kiegyenlített.
    Ezután több gól már nem esett, így a Stoke lemondhatott a 10.helyről, és végül a 13.helyen zárta a pontvadászatot. A Southampton újoncként lett 14., ami meglehetősen szép eredmény tőlük.

    Swansea City-Fulham
    Laudrup a 8.helyről álmodozott a forduló előtt, amire volt is még esélye a csapatnak, mivel csak 2 pont választotta el őket a West Bromtól, a Fulham pedig nagyon rossz formában volt mostanság.
    A Fulham viszont ezt nem vette túlzottan figyelembe, mivel Kačaniklić révén a 22.percben szerezték meg a vezetést. A gólpasszt az a Frimpong adta neki, aki az Arsenaltól van kölcsönben. Ez a meccs amúgy is a kölcsönjátékosok meccse volt, mivel a 89.percben a Milantól kölcsönben levő Urby Emmanuelson talált be. Közben még betalált Dimitar Berbatov is, aki így góllal zárhatta a számára meglehetősen sikeres szezont.
    A Fulham így a 12.helyen végzett, bár ez lehetett volna sokkal jobb is, ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen rosszul játszottak az elmúlt időszakban.
    A Swanseanél viszont még rosszabb a helyzet, mivel a Ligakupa győzelem után nem játszottak valami nagy formában már, és mindössze csak a Newcastlet és a Wigant tudták legyőzni azóta. Jövőre az Európa Ligában szerepelhetnek, ami újdonság lesz a walesi csapat számára. Waleset viszont jövőre már nem csak ők fogják képviselni, mivel a Cardiff is feljutott a Premier Leaguebe.

    Tottenham Hotspur-Sunderland
    A Spurs játékosai tudták azt, hogy csak abban az esetben van esélyük a BL-re, hogyha az Arsenal nem tudja behúzni a Newcastle ellen a győzelmet.
    Sokáig ez így is volt, viszont Koscielny gólja eldöntötte a helyzetet, mivel így az ágyúsok végeztek a 4.helyen. Gareth Bale 89.percbeli gólja viszont már semmire nem volt jó, mivel a Tottenham 72 pontjával az 5.helyen végzett csak, ami megint Európa Ligás szereplést jelent majd a sarkantyúsok számára.
    Érdekes nyara lesz majd a Spursnek is, mivel várhatóan a nyáron távozni fog tőlük a csapat legjobbja, Gareth Bale. A walesiért a Real Madrid érdeklődik nagyon intenzíven, és 60 millió körüli ajánlatról szólnak a pletykák. Ebből a Spurs tudna pár új játékost hozni, viszont kérdéses az, hogy tudják majd ezek helyettesíteni a Southamptontól hozott szélsőt.

    West Ham United-Reading
    A Reading számára az utolsó előtt hely már szinte biztos volt, és egy ideje már amúgy is csak a becsületükért harcolnak, mivel a kiesés már biztos volt.
    A West Ham már bennmaradt, viszont nekik sem jött volna rosszul az, ha a 10.helyen végeznek, mivel pénzügyileg ez jót tett volna a csapatnak.
    A hazaiak a 23.percben szerezték meg a vezetést Nolan révén, melyet a 34. percben tovább bővítettek, Vaz Té révén. Mindkét esetben a Pooltól kölcsönben levő Carroll adta a gólpasszt.
    Ekkor nem sokan gondolták volna azt, hogy felébred a Reading, viszont ez megtörént, és McCleary valamint Le Fondre révén 2-2re alakították a mérkőzés állását.
    Erre viszont még tudott válaszolni a WHU, Nolan révén, aki 4-2re alakította a mérkőzés végeredményét.
    A West Hamnél biztos az, hogy Sam Allardyce marad jövőre is. Meg akarnák tartani Andy Carrollt is, viszont nem lesz könnyű dolguk, ha le akarják őt szerződtetni a Liverpooltól.

    Wigan Athletic-Aston Villa
    A Wigan utolsó PL meccsére készülhetett, mivel az Arsenal elleni vereségük után biztossá vált az, hogy a következő szezont csak a Championshipben kezdhetik meg. A Villa bennmaradása többet között emiatt is vált biztossá. A Wigan a Swansea elleni meccsen bukta el a bennmaradást, mivel ha ott nyernek, akkor most még simán lett volna esélyük bennmaradni.
    A meccsen Bent szerezte meg a vezetést az FA Kupa győztese elleni, Agbonlahor passzából.
    Ki tudott viszont egyenlíteni a Wigan, Boyce révén a 20.percben, hogy aztán az első félidő ráadásában Baker öngólja révén jusson vezetéshez.
    A 2.félidőben viszont egyenlített a Villa: Vlaar talált be Bennett passzából.
    Ezután már nem született újabb gól a találkozón, így a Wigan döntetlennel búcsúzhatott el a Premier Leaguetől.
    Várhatóan lesznek változások a csapatnál a kiesés miatt. TÖbben Roberto Martinez távozását sem tartják elképzelhetetlennek. A spanyolt az Evertonnal hozták kapcsolatban, ahol még nincs meg David Moyes utódja.

    West Bromwich Albion-Manchester United
    Fokozott figyelemmel várta mindenki a WBA szezonzáró meccsét, mivel a címvédő Manchester Unitedot fogadta a birminghami alakulat. Mindenki tudja viszont azt, hogy ez volt Sir Alex Ferguson búcsúmeccse a vörös ördögök kispadján, így elég értelmes opciónak tűnt a MU győzelmére fogadni, 2es körüli szorzóval.
    Ez még jobbnak tűnt akkor, amikor Kagawa révén megszerezték a vezetést, melyet később Olsson öngólja révén növeltek 2re. Büttner is betalált a 30.percben, így semmi sem utalt arra, hogy a MU történetének legnagyobbja nem győzelemmel fog búcsúzni.
    A szünet előtt betalált Morrison, viszont még ekkor is megnyugtató volt a vörös ördögök előnye.
    Clarke viszont nem akarta egy zakóval búcsúztatni a WBA számára amúgy nagyon sikeres szezont, ezért a szünetben beküldte a pályára a csapat eddigi legjobb gólszerzőjét, a Chelseatől kölcsönben játszó Romelu Lukakut.
    A belga mondta már régebben is azt, hogy minél többet akar kihozni ebből a szezonból, viszont senki sem gondolta azt, hogy a legjobb meccsét pont a Manchester United ellen fogja játszani a még mindig csak 20 éves, antwerpeni születésű belga. Pedig így lett.
    Az 50.percben betalált, ekkor került először közel a pontszerzéshez a csapata, lévén, hogy 2-3at mutatott az eredményjelző, és még volt 40 percük az egyenlítésre.
    Ekkor megrázta magát a United támadósora, és RvP 53., valamint Hernandez 63. percbeli góljai révén újra megnyugtató előnyre tett szert, ami által szinte már biztosnak látszott a győzelem, mivel 2-5ről nem nagyon szoktak felállni a Manchester United ellen 30 perc alatt.
    A 81.percig csordogált is a meccs, ekkor viszont fordulatot vett, mivel Lukaku valamint Mulumbu is betalált, ezzel pedig 4-5re alakult az állás, innen pedig megint nem tűnt elérhetetlennek a döntetlen.
    Mulumbut is dicséret illeti, mivel idén ő sem lőtt még sok gólt, egyedül a QPR elleni 3-2es győzelem alkalmával talált be.
    Próbálkozott ezután is a West Brom, és a 86.percben célt ért: Lukaku talált be újból, a már fentebb említett Mulumbu passzából. Ezzel pedig kialakította a végeredményt:5-5
    Lukaku ezzel mesterhármast szerzett egy számára, valamint a Manchester United számára is emlékezetes meccsen. A belga kölcsönszerződése lejár, és hülye lenne a Chelsea, ha nem hívná vissza, mivel nem nagyon volt olyan csatárja idén, aki 17 gólt lőtt, egyedül Lampard ért el 15ig, valamint Ba, de ő ebből csak 2t szerzett a londoniak mezében.
    A Manchester United számára viszont ez a meccs egy korszak lezárását jelenti: Sir Alex Ferguson helyét jövőre David Moyes veszi át, és a vörös ördögök szurkolói csak remélni tudják, hogy Moyes teljesítménye legalább megközelíti Fergusonét.
    1986 november 6.án nevezték ki a Manchester United vezetőedzőjének a skótot, aki első szezonjában a 11.helyre vezette a csapatot, amely a 21.helyen állt, mikor ő átvette azt.
    A csapattal 13 bajnoki címet,5 FA Kupát, 4 Ligakupát, 10 Community Shieldot, 2 Bajnokok Ligáját, 1 KEK-et, 1 európai Szuperkupát, 1 Interkontinentális Kupát, valamint 1 Klub Világbajnokságot nyert, így joggal nevezhetik sokan a Manchester United valaha volt legjobb edzőjének.
    David Moyessal új időszak kezdődik a Manchester United történetében. Az ő útját akarta megkönnyíteni Ferguson akkor, amikor ezt mondta játékosainak:”Don’t ever call me Boss again”.

    A jövő szezon előtt még sok nyitott kérdés van, viszont a Cardiff és a Hull City már biztosan a Premier Leagueben fognak szerepelni. A 3.feljutó kiléte még kérdéses. Ezt a május 27.i rájátszás döntő után fogjuk megtudni, ahol is a Crystal Palace csap össze majd a döntőben jutást az utolsó percekben kiharcoló Watforddal.




    Témakör:
    Átigazolások, Bajnokok Ligája, Európa-liga, F.A. Kupa, Premier Liga (élvonal), The Championship (másodosztály)

    1 hozzászólásunk van

    1. András:  2013 május, 20 14:11

      A QPR kapusa nem Julio Cesar volt, hanem Robert Green! A tudósítás arra nem tér ki, hogy Couthino gólját megelőzte egy szöglet. A beívelést szintén a később gólt szerző brazil bólintott kapura amit csak a gólvonal mögül tudott Bobby Zamora kirúgni, de a bíró és asszisztense nem látta bent a labdát.

    Mit szólsz hozzá?

    Név: (kötelező)

    E-mail: (kötelező)

    Hozzászólások



    További cikkek: